Robot Kecil Ini Mencatat Masa Terpantas Menyelesaikan Kiub Rubik Dalam Masa 0.637 Saat


Sekali lagi robot yang dinamakan sebagai Sub1 Reloaded telah mencatatkan masa terpantas menyelesaikan kiub rubik terbaru dalam masa 0.637 saat. Bahkan telah memecahkan rekod lamanya pada tahun lepas iaitu 0.887 saat. Acara ini dianjurkan oleh pengeluar cip terkemuka Jerman iaitu Infineon.

The Guinness World Record hasil kerjasama bersama World Cube Association telah mengesahkan bahawa robot Sub1 Reloaded telah memegang rekod baru dunia.

Dengan hanya menggunakan enam motor yang bersambung di setiap sisi kiub rubik, robot tersebut mengambil masa kurang dari satu saat dan membuat 21 putaran.

Catat Ulasan

8 Ulasan

  1. Mana videonya kenapa tak nampak pun? haha.

    BalasPadam
  2. kurang dari satu saat???? bio betuiiii. sesaat tu macam sekali kelip kot. huhu. dasat

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tapi tengok video mmg kurang satu saat tu.

      Padam
  3. Tak tak pakai orang dah... hihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Still pakai orang tu. Tp org mengguna2 guna robot. haha

      Padam
  4. saya dpt solve kurang dari 2 minit. tu pun dah rasa happy

    BalasPadam
  5. Kira ok la tu Nik. Saya berjam2 tak dapat solve. Nampak sgt otak stuck kalau benda2 yg nak kerah otak ni.

    BalasPadam

Sekiranya ada artikel yang diolah semula, sumber akan dinyatakan. Artikel yang tidak disertakan sumber adalah hak milik The Ariazir. Sekiranya anda ingin mengulang siar artikel The Ariazir, sila hubungi The Ariazir terlebih dahulu.

© Hakcipta terpelihara The Ariazir 2017